Els Pastorets o el Misterio de la Redención

foto del cor ciutat de mataró 2014 ©

Posada en escena de l'obra de Cristòfor Taltabull, a càrrec de l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 i el Cor Ciutat de Mataró. Amb Jordi Lluch a la direcció i l'actuació del tenor Josep Fadó.

La Catalunya de postguerra vivia un ambient cultural baix. La música ho va patir en tots els seus àmbits. L'Orfeó Català havia estat clausurat, l'Orquestra Pau Casals havia desaparegut i alguns músics havien estat desterrats o exiliats. A Mataró, als anys quaranta, es plantà cara a aquesta situació amb dues formacions musicals (instrumental i coral) que dirigia Domènec Rovira, músic mataroní de gran capacitat i entusiasme, que rebia classes de Cristòfor Taltabull. L'amistat entre alumne i mestre —entre Rovira i Taltabull— és la clau de volta d'aquesta història.

Rovira tenia a la seva disposició dues formacions musicals rellevants, ell feu arribar un encàrrec del Foment Mataroní al seu mestre de composició. Es tracta de la música per a Els Pastorets, registrada a la Societat d'Autors com a Misterio de la Redención, estrenada l'any 1942 i reinstrumentada l'any 1945. Es tracta d'un pròleg, tres actes i l'apoteosi, escrits per a solistes, cor i orquestra, que inclou la Dansa dels espectres, un passatge musical brillantíssim.

Quant a Taltabull i la seva importància en el món musical, de contacte directe amb M. Reger, Debussy, Ravel, Stravinsky..., sols en direm que és considerat el fundador de la moderna escola catalana de composició, sense ell seria difícil entendre les generacions de joves compositors aparegudes durant la postguerra.

Venda d'entrades a les oficines de Cultura o una hora abans a taquilla.

Organitza: Foment Mataroní




Fitxa

 
Els Pastorets o el Misterio de la Redención
Dissabte 21 de desembre
19.30 h
Teatre Monumental
Preu: 22 euros

Les entrades es posaran a la venda a partir del divendres 15 de novembre a les 09:00 h